De reconstructie

Opening of the City Hall and the railway stationHet interbellum werd gekenmerkt door de reconstructie van de stad. De staat zorgde voor steun in de vorm van 'herstelbetalingen'. De gemeente werkte een plan uit om de stadsdelen op elkaar af te stemmen, ze te ontwikkelen en uit te breiden. De belangrijkste doelstellingen waren de volgende: herstel en verbreding van de straten, verwijdering van de overwegen, hygiëne en verfraaiing van de stad. De drooggelegde en gedempte moerassen werden opgenomen in het stadsuitbreidingsplan. De kerk van Saint-Léger, het stadhuis, het station en de Grands Bureaux van la Compagnie des Mines (waar nu de Universiteit van Artois is gevestigd), opgesmukt met een prachtig park in Franse stijl, werden tijdens deze periode gebouwd of herbouwd. Dit laatste staat op de bijkomende lijst van historische monumenten. Vanaf 1926 vorderde de reconstructie met rasse schreden.

Wat privéwoningen betreft, verenigden de huiseigenaars zich voor de reconstructie in een reconstructiecoöperatieve, de 'Union des propriétaires sinistrés de Lens', die actief was van 5 augustus 1921 tot 6 juli 1932. Geen enkele stijl werd opgelegd. De diversiteit van de concepties bezorgde de hoofdwegen een harmonieus geheel. De 'Spaans-Vlaamse' stijl heeft een aantal mooie gebouwen in het stadscentrum opgeleverd. Als bouwmaterialen werden voornamelijk bakstenen, gewapend beton en dakpannen gebruikt. Daarnaast werden de mijnwerkerswijken uitgebreid.

City Hall, 1927Railway station of Lens

FacebookTwitterPartageImprimerEnvoyer